TÉRDÍZÜLET IZOMERŐ

designed by Freepik

A mozgásban résztvevő izmok

m. biceps femoris

m. semitendinosus

m. semimembranosus

m. quadriceps femoris

TÉRD FLEXIO (GRAVITÁCIÓVAL SZEMBEN)

(m. biceps femoris, m. semitendinosus, m. semimembranosus)

KIINDULÓ HELYZET:

A páciens hason fekszik, a has alá egy párnát helyezünk. A térd extensióban, a tibia neutrális helyzetben, a lábfej lelóg az ágy szélén. A hamstring izmokat neutrális helyzetben egy csoportként tudjuk tesztelni. Ha a tibiat ki- vagy berotáltatjuk akkor izolálni tudjuk a medialis (m. semitendinosus, m. semimembranosus) és lateralis (m. biceps femoris) izmokat. Hason fekvő helyzetben a m. rectus femoris limitálni tudja a térdflexiós mozgást. A medencét egy övvel stabilizájuk, a terapeuta pedig a kezével rögzíti a femurt.

MOZGÁS:

A páciens flectálja a térdét teljes mozgáspályán

PALPÁCIÓ:

m. biceps femoris: a térdízülettől proximálisan a fossa poplitea lateralis szélén. m. semitendinosus: a térdízülettől proximálisan a fossa poplitea medialis szélén. m. semimembranosus: a térdízülettől proximálisan, a m. semitendinosus ínának bármelyik oldalán.

ELLENÁLLÁS HELYE:

A lábszár posterior részén a bokaízülettől proximálisan, térdextensiós irányba.

LATERALIS HAMSTRING (m. biceps femoris): 

Ez az izom térdhajlítás közben kifelé forgatja a tibiat, ezért a pácien kirotált helyzetbne tartja a lábszárát és a sarkát az ellenoldali feneke felé közelíti. Az ellenállást ebben az esetben térd extensio és berotáció irányába alkalmazzuk.

MEDIALIS HAMSTRINGEK (m.semitendinosus, m. semimembranosus):

Mivel ezek az izmok befelé forgatják a tibiat térdflexió alatt, ezért a páciens berotált helyzetben tartja a lábszárát és a sarkát az azonos oldali fenék laterális része felé közelíti. Ebben az esetben az ellenállást térd extensio és tibia kirotáció irányába adjuk.

TÉRD FLEXIO (GRAVITÁCIÓ KIKAPCSOLÁSÁVAL)

(m. biceps femoris, m. semitendinosus, m. semimembranosus)

KIINDULÓ HELYZET:

A páciens a nem vizsgált oldálán fekszik, a terapeuta tartja a vizsgált oldali lábat. A csípő anatómiai pozícióban van, a térd nyújtva. A terapeuta stabilizálja a combot.

MOZGÁS:

A páciens flectálja a térdét teljes mozgáspályán

PALPÁCIÓ:

m. biceps femoris: a térdízülettől proximálisan a fossa poplitea lateralis szélén. m. semitendinosus: a térdízülettől proximálisan a fossa poplitea medialis szélén. m. semimembranosus: a térdízülettől proximálisan, a m. semitendinosus inának bármelyik oldalán.

TÉRD EXTENSIO (GRAVITÁCIÓVAL SZEMBEN)

(m. quadriceps femoris)

KIINDULÓ HELYZET:

A páciens a vizsgálóasztal szélén ül, térde hajlítva. A comb alá egy törülközőt helyezünk, hogy a comb vízszintes pozícióban maradjon. A páciens megkapaszkodik a vizsgálóágy szélében, a terapeueta a combot rögzíti.

MOZGÁS:

A páciens extendálja a térdét teljes mozgáspályán.

PALPÁCIÓ:

m. rectus femoris: a comb anteriorfelszínének a közepén. m. vastus lateralis: a combközép lateralis részén. m. vastus medialis: a comb distalis részének medialis felszínén

ELLENÁLLÁS HELYE:

A lábszár anterior részén a bokaízülettől proximálisan, térdflexiós irányba.

TÉRD EXTENSIO (GRAVITÁCIÓ KIKAPCSOLÁSÁVAL)

(m. quadriceps femoris)

KIINDULÓ HELYZET:

A páciens a nem vizsgált oldalán fekszik, a terapeuta tartja a vizsgált oldali lábat. A csípő anatómiai pozícióban van, a térd hajlítva. A terapeuta stabilizálja a combot.

MOZGÁS:

A páciens extendálja a térdét teljes mozgáspályán

PALPÁCIÓ:

m. rectus femoris: a comb anterior felszínének a közepén. m. vastus lateralis: a combközép lateralis részén. m. vastus medialis: a comb distalis részének medialis felszínén

Share This