Háti-ágyéki Gerinc

Flexió mérése állásban I.

KIINDULÓ HELYZET:

A páciens csípőszélességű terpeszben áll. Lemérjük az S2 és a C7 csigolyák processus spinosusa közötti távolságot.

VÉGHELYZET:

A páciens amennyire csak tud előrehajol. Ebben a pozicíóban is lemérjük az S2 és a C7 csigolyák processus spinosusa közötti távolságot. A két érték különbsége adja meg a törzs(thoracolumbaris) flexio mértékét.

Flexió mérése állásban II. (Schober jel)

KIINDULÓ HELYZET:

A páciens csípőszélességű terpeszben áll. A spina iliaca posterior superior-at összekötő egyenes felét megjelöljük a bőrön tollal (ez az S2-es csigolya magasságával fog megeggyezni), majd innen mérőszalag segítségével felmérünk a gerincen 10 cm-t, ahol újra jelölünk.

VÉGHELYZET:

A páciens amennyire csak tud előrehajol. Lemérjük a két referenciapont közötti távolságot. Fiziológiás esetben a növekmény a két pont között 5 cm felett van. Ha ennél kevesebb az korlátozott flexiót jelez.

Extensio mérése állásban

KIINDULÓ HELYZET:

A páciens csípőszélességű terpeszben áll. Lemérjük az S2 és a C7 csigolyák processus spinosusa közötti távolságot.

VÉGHELYZET:

A páciens felszólítjuk, hogy amennyire csak tud hajoljon hátra úgy, hogy a térdei nyújtva vannak. Ebben a pozicíóban ismét lemérjük az S2 és a C7 csigolyák processus spinosusa közötti távolságot. A két érték különbsége adja meg a törzs(thoracolumbaris) extensio mértékét.

Extensió mérése fekvésben

KIINDULÓ HELYZET:

A páciens hason fekszik, tenyerek a váll magasságban támaszkodnak. A medencét a vizsgáló asztalhoz szíjjal rögzíteni kell a stabilizálás végett.

VÉGHELYZET:

A pácienst megkérjük, hogy nyújtsa ki a karjait, ezáltal a thoracolumbaris szakasz extendálódik. Lemérjük a viszgálósztalt az incisura jugularissal összekötő merőleges egyenes nagyságát.

Lateralflexió mérése állásban

KIINDULÓ HELYZET:

A páciens csípőszélességű terpeszben áll. Megkérjük, hogy a mérés alatt mindkét talpát tartsa a talajon.

VÉGHELYZET:

A pácienst megkérjük, hogy hajoljon oldalra amennyire csak tud, majd lemérjük a harmadik ujj vége és a talaj közötti távolságot.

Rotáció mérése

KIINDULÓ HELYZET:

A páciens ül, talpa egy széken támaszkodik, karok a mellkas előtt keresztezve. A páciens a mérőszalag egyik végét az acromionon rögzítve tartja, a terapeuta a mérőszalag másik végét vagy a crista iliaca legmagasabb pontján a hónaljközépi vonalban, vagy a trochanter major legfelső pontján rögzíti. Ezen két távolság valamelyikét lemérjük.

VÉGHELYZET:

A páciens elforgatja a törzsét és a kiindulási helyzet során meghatározott két pont távolságát újra lemérjük. A kiinduló és véghelyzetben kapott két érték különbséga adja a törzs rotációs mozgásterjedelmét. (Fontos hogy rögzítsük azt is hogy melyik két pont távolságát mérjük).

Share This